Romans Sergejevs sasniedz vēsturisku panākumu – izcīna pasaules čempiona titulu

Foto: World Archery

No 3. līdz 9. jūlijam Īrijas pilsētā Limerikā norisinājās Pasaules jauniešu čempionāts, kas kopā pulcēja vairāk nekā 500 dalībniekus no 57 valstīm divās vecuma grupās – U-18 un U-21 un divās loku klasēs – olimpiskā loka un kompaktloka klasē. Latviju pārstāvēja 5 jaunie loka šāvēji: Madara Spāģe un Estere Ukstiņa U-21 olimpiskā loka klasē un Lija Viktorija Seibute, Emīlija Gārde un nule kā kronētais pasaules čempions U-18 olimpiskā loka klasē.

Īrija kā jau salas valsts nepārsteidz ar saviem “ik pa 5 minūtēm” mainīgajiem laikapstākļiem, kas visiem mūsu sportistiem bija izaicinoši – to varam redzēt pēc kvalifikācijas rezultātiem, kur Romanam vienīgajam no Latvijas izdodas pāršaut pāri 600 punktiem divu distanču summā.

Pēc kvalifikācijas pirmās dienās mūsu sportisti ierindojas attiecīgi: Madara Spāģe 70.vietā – 501 punkts, Estere Ukstiņa 72.vietā – 403 punkti, Lija Viktorija Seibute 41.vietā – 592 punkti, Emīlija Gārde 73.vietā – 521 punkts un Romans Sergejevs 29.vietā – 624 punkti.

Jau uzreiz pēc kvalifikācijas U-18 sportistiem norisinās izslēgšanas turnīri, kur Emīlijai zaudējums 2:6 pret Izraēlas sportisti, Lijai ļoti spraigā cīņā zaudējums 5:6 izšķiršāvienā pret Honkongas sportisti, toties Romanam ātra uzvara 6:0 pret Apvienoto Arābu Emirātu sportistu un Romanam sacensību turpinājums un visas pārējās cīņas vien svētdien, attiecīgi abas U-18 dāmas noslēdz sacensības dalītā 57. vietā!

Nākamajā dienā mūsu vienīgā jaukto pāru komanda Lijas un Romana sastāvā stājas pretī Meksikas duetam. Cīņa līdzīga, taču citējot Agati – “dažu nesakcionētu un nesaskaņotu 6nieku dēļ” mūsējiem zaudējums 3:5 un šajā disciplīnā sacensības noslēdzam dalītā 17.vietā!

Svētdien mūsu sportistiem liela diena – iesākumā uz šaušanas līnijas stājas mūsu U-21 sportistes, tiesa abas piedzīvo zaudējumus – Esterei 2:6 un Madarai 0:6 pret Kazahstānas sportistēm, kā rezultātā abas mūsu U-21 dāmas ierindojas dalītā 57. vietā.

Pēcāk uz līnijas stājas nu jau mūsu “golden boy” Romans – pirmā cīņa pret Čehijas sportistu uzvarēta spraigā cīņā 6:4.

Nākamajā cīņa pret kvalifikācijas 4. numuru arī uzvara 6:2.

Tad atkal Romans “parāda klasi” un astotdaļturnīrā uzvar Vācijas sportistu 6:2.

Tad uzvara arī ceturtdaļfinālā pret Ukrainas loka šāvēju 6:2.

Domājams, ka viena no spraigākajām cīņām Romanam bija pret kvalifikācijas 1.numuru – Francijas sportistu Baptistu Adī. Romans jau laicīgi parūpējas par nervu sabeigšanu (jo paši jau saprotat – finālā tie vispār zūd 🙂 ) un protams arī pirkstu nodeldēšanu, konstanti spiežot “refresh” pogu rezultātu lapai. Galu galā prieki neizsakāmi (!!!) un pirmo reizi Latvijas loka šaušanas vēsturē tiek nodrošināta pasaules čempionāta medaļa – Romans izcīna uzvaru izšķiršāvienā un cīnīsies par zelta medaļu!!!

Visi (nu labi, gandrīz visi 🙂 ) Latvijas loka šāvēji noteikti ap plkst. 19:15 vērsās ekrānos, kur tiešraidē varēja vērot zelta turnīru. Cīņa patiesi skaista un līdzvērtīga, ar kāpumiem un kritumiem un, protams, kā jau kārtīgā mačā par augstākā kaluma medaļu, neiztikt bez īpaši lieliem spriedzes un satraukuma momentiem. Romans tādus mums sagādā, jo šo cīņu izšķīra pēdējās sportistu izšautās bultas pie rezultāta 4:4. Pēc pirmajām divām bultām rezultāts līdzīgs – abiem pa diviem 10niekiem. Un tad.. korejietis iešauj 8. Un visi pasaulē, tai skaitā Romans, zina, ka tā ir burvīga iespēja parādīt savu meistarklasi un Romans to arī dara – iešauj 10 un izcīna vēsturisku panākumu visai Latvijas loka šāvēju saimei un galvenokārt jau sev – 1.vietu un pasaules čempiona titulu!!!

Šķiet ikviens sportists noteikti sapņo par to dienu, kad ieguldītais darbs un izšauto bultu skaits attaisnosies – Romans to dienu ir sagaidījis 🙂 Klīst baumas, ka bija “saēdies” banānus.. 🙂 Kā arī kārtīgi “nobļāvis” balsi iepriekšējā dienā fanojot par Lietuvas brīnumpuisi – Jonasu, kuru apsveicam ar iegūto vice čempiona titulu U-18 kompaktloka klasē!!

Atceramies tos laikus, patiesībā tie pat bija diezgan nesen, kad Latvijas sportisti priecājās, ka vispār iekļuva Pasaules čempionāta turnīros, jo, jā – ne visiem tur ir palaimējies nokļūt. Romans pierādīja pilnīgi ko citu – iet un strādāt pāri visam un kāda tur iekļūšana turnīros.. Uzvara ir tas par ko jāsapņo un jācīnās!

Romans: “Laba sajūta par šīm sacenībām man bija jau 2 nedēļas pirms izlidošanas. Kvalifikācijā patraucēja mainīgie laika apstākļi, bet šāviena sajūta bija laba. Svētdien cīņā devos bez balss (tā zuda fanojot par lietuviešiem), tomēr motivēts. Izdevās nokontrolēt stresu un nomierināt prātu visās turnīrcīņās. Pusfinālā cīņā ar francūzi, kurš ir šobrīd līderis pasaulē, devos vairāk nervozi, bet pēc pirmajām divām sērijām sapratu – viņš ir ņemams. Kad rezultāts bija 3:5 manā labā, nervi neizturēja un izšāvu piecnieku. Un pēc tam es sajutu kādu šāvienu es vēlos izšaut shoot-offā – to es arī pārliecināti izdarīju. Pēc tam es sapratu – mēs braucam mājās ar medaļu – un nervi nomierinājās. Finālu laukumā biju apbrīnojami mierīgs, pats nesapratu kā tas ir iespējams. Agate pateica – neskaties uz ekrānu un šauj savus treniņu šāvienus. Pārējo jūs paši redzējāt. Skatoties translāciju, komentētāji nosauca mani par “shaky hands” (trīcošās rokas), bet katram supervaronim ir īpašas spējas, man – trīcēt un trāpīt mērķī 🙂 ”

Pareizajiem cilvēkiem Romans “paldies” noteikti pateiks pats personīgi, taču publiski vien varam teikt – paldies Eduardam, kas ieguldījis darbu jau no Romana 6 gadu vecuma, Agatei, ka bija turpat aiz muguras mūsu sportistiem šajā īpaši veiksmīgajā Pasaules jauniešu čempionātā, paldies meitenēm un lietuviešiem, kuru “LATVIJA, LATVIJA” varēja saklausīt īpaši skaļi zelta cīņā, paldies tiem, kuri ticēja un ticēs un tiem, kuri vēl joprojām netic 🙂 Cerēsim, ka ledus ir sakustējies!

P.S. Paldies par brīvdienu, visi jau klusībā zina, ka tas ir šīs medaļas dēļ 🙂