Iegūta vērtīga pieredze World Archery ekselences centrā

2023.gads paliks atmiņā ar vēsturisko notikumu, kad Jauniešu pasaules čempionātā par godu uzvarai, skanēja Latvijas himna, tādēļ Latvijas Loka šaušanas federācija lēma atbalstīt pasaules čempiona titulu izcīnījušo sportistu un ieguldīt federācijas budžetā pieejamo finansējumu Romana Sergejeva treniņa procesā ar mērķi pilnveidot prasmes.

Romans Sergejevs pie World Archery Excellence Centre

Pēc vairāku iespējamo variantu izvērtēšanas par veiksmīgāko risinājumu tika atzīts Šveicē (Lozannā) esošā World Archery Excellence Centre piedāvājums, kas savu darbību uzsāka 2016.gadā un galvenokārt nodrošina iespēju dažāda līmeņa interesentiem iegūt teorētiskas zināšanas, kā arī nodarboties ar praktiskām loka šaušanas aktivitātēm – piedalīties nometnēs, aizvadīt individuālus treniņus trenera uzraudzībā, piedalīties sacensībās, u.c. 

Romans sarunā stāstīja, ka nometne World Archery ekselences centrā ilga divas nedēļas no 04.03 – 16.03.2024. kuras ietvaros treniņu programma bija samērā intensīva, un ietvēra brīvos treniņus – šaušanu 70m, individuālās nodarbības trenera uzraudzībā, spēka attīstīšanas treniņus trenažieru zālē u.c. Lai arī cik labs loka šāvējs tu būtu, vienmēr var atrast kādu niansi, ko uzlabot, tādēļ katram sportistam tiek izstrādāta individuāla treniņu programma, kura tiek balstīta uz šaušanas tehnikas, mentālās stabilitātes, fizisko spēju un inventāra novērtēšanu. 

Romans Sergejevs un treneris Catherine Howard

Romana treneris nometnē bija Catherine Howard, kas veica esošo prasmju un tehniskas novērtēšanu, sastādīja treniņu programmu, kā arī vadīja individuālos treniņus un uzraudzīja treniņu programmas norisi kopumā. Nometnes sākumā uzsākot stājas un šāviena izpildījuma korekciju Romans ieguva traumu, un bija jāveic treniņu programmas koriģēšanu, tomēr nometnes mērķi un uzdevumi netika mainīti. Pēc atlabšanas treniņu slodze pakāpeniski tika kāpināta. Treneris pievērsis uzmanību ne tikai aktīvajam šaušanas procesam, bet devis rekomendācijas arī par treniņa sākuma etapu – iesildīšanos un noslēguma etapu – atsildīšanos, lai varētu atjaunoties un sagatavoties nākamajām treniņam visas nometnes laikā.

Sportistu skaits katru dienu Centrā ir liels, jo infrastruktūra tiek maksimāli izmantota, tādēļ paralēli iepriekš minētajām nometnēm notiek arī dažādi semināri un treniņi. Nometnes laikā Centrā trenējās vēl 10 dažāda vecuma, bet līdzīga līmeņa sportisti no Brazīlijas, Igaunijas, Čadas, Gvinejas un Šveices, kas līdz nometnes beigām kļuvuši par labiem draugiem. Nometnes ietvaros sportistiem bija iespēja startēt improvizētās sacensībās, kas ietvēra kvalifikācijas un turnīrcīņas round-robin formātā.

Ar sponsora atbalstu iegādātais inventārs

Romans Centru vērtē kā modernu un pilnvērtīgi izveidotu, lai maksimāli efektīvi varētu trenēties. Gan iekštelpās, gan ārtelpās pēc nepieciešamības ir iespējams vienlaikus šaut dažādas distances līdz pat 70m, ir arī trenažieru zāle, kā arī semināru un konferenču telpas.

Šāviena tehnikas novērtēšanai un koriģēšanai treniņu procesā tiek izmantoti spoguļi un vairākas video kameras, kuru uzfilmēto nekavējoties var arī noskatīties un saņemt arī trenera komentārus un norādījumus. Stājas novērtēšanai tiek izmantotas tenzodinamomentriskā platforma, lai iegūtu stājas stabilitātes un pēdas zonu noslodzes grafisko attainojumu.

Treneris Howards nometnes gaitu un sasniegtos rezultātus vērtē atzinīgi, savukārt Romans gandarīts par iegūto pieredzi nometnē un atzīst ka pavadītais laiks pagājis gandrīz nemanot. 

Tāpat jāpiezīmē arī ieguldījumi Romana loka šaušanas inventārā – pateicoties sponsoram Vivat Future, kuri daudzus gadus sponsorē un atbalsta talantīgus bērnus un jauniešus, ir iegādāts augstas klases aprīkojums, lai uzlabotu arī Romana loka tehnisko sniegumu.