Eiropas vecmeistaru spēļu zelts – trenerim Eduardam Lapsiņam!

Visā uzvaru eiforijā ir palicis nepieminēts vēl kāds zelts – no 26.jūnija-9.jūlijam Somijā, Tamperē notika Eiropas vecmeistaru spēles (European Master Games 2023), kurās uzvaras laurus plūca ilggadējs loka šaušanas treneris Eduards Lapsiņš.

Eduards Lapsiņš

Eiropas spēlēs vecmeistari sacentās 29 sporta veidos (https://www.emg2023.fi/), viens no tiem bija arī loka šaušana, pie tam divās disciplīnās – gan klasiskajā olimpiskajā discīplīnā (Target archery), gan arī apvidus loka šaušanā (Field archery).

Latviju klasiskajā disciplīnā pārstāvēja divi sportisti – Eduards Lapsiņš ar rekursīvo jeb olimpisko loku vecuma grupā 60-69 un Līga Ilona Deņisenoka ar rekursīvo loku vecuma grupā 40-49.

Sacensības notika piecās dažādās loku klasēs, piecās vecumu grupās (sākot no 30+ līdz 70+), sievietes un vīrieši atsevišķā konkurencē – kopā 242 dalībnieki no 34 valstīm. Viskuplāk pārstāvētās bija rekursīvie loki vīriešiem 50+ un Lapsiņa konkurence – 60+. Jāpiebilst, ka meistari 50+ šauj tuvāku distanci – 60m (atšķirībā no olimpiskās 70m distances).

Kvalifikāciju Lapsiņš sāka ne īpaši – ap 9.-12. vietu, bet pamazām uzņēma apgriezienus un beidza kvalifikācijas sacensības ar otro labāko rezultātu. Tālāk seko jebkuru loka šaušanas sacensību kulminācija – turnīrcīņas jeb izslēgšanas cīņas!

Pirmā kārta Lapsiņam ir bez pretinieka, jo viņš ir ieņēmis pietiekoši augstu vietu kvalifikācijas sacensībās, otrā kārta pret itāli Gaetano Liggieri. Cīņa samērā viegla – itālis divas bultas šauj labi, bet trešo kaut kur ne visai… Uzvara 6:2 (tiek šautas maksimums 5 sērijas ar 3 bultām sērijā, tas kurš sērijā ar 3 bultām izšauj vairāk punktus, saņem 2 setpunktus, pirmais kurš sasniedz 6 setpunktus, uzvar dueli).

Sacensību laukums

Nākamais pretinieks ir vācietis Frank Jecke. Lapsiņš ar viņu šāva uz viena mērķa kvalifikācijā un jau novērtēja, kā iespējamo pretinieku. 

Eduards Lapsiņš: “Bīstams! Šauj ļoti labi! Pārsvarā 10 un 9! Bet… ir tā saucamie norāvieni – trijnieki, četrinieki, vai pat vispār garām mērķim… Tādi ir visneparedzamākie pretinieki. Viņi trāpa ļoti labi, bet neieņem augstu vietu kvalifikācijā, jo tie trijnieki un četrinieki “noēd” rezultātu. Bet tad, kad sākas cīņas, tad tie trijnieki, četrnieki viņiem nezkur pazūd…

Pirmais sets man izdodas labi un esmu vadībā 2:0, otrais sets – vācietis izlīdzina rezultātu 2:2, trešais sets – vācietis ļoti spēcīgs un panāk 4:2. Nākamais izšķirošais – ja vācietis uzvar, viņš uzvar cīņu un es braucu mājās… Man izdodas izšaut tik pat cik vācietim un katrs saņemam pa vienam punktam. Rezultāts 5:3 vācieša labā. Nākamais sets ļoti nervozs! Ja es zaudāju, tad zaudēju, bet ja atkal neizšķirts – TAD ES VIENALGA ZAUDĒJU!!!… Man izdodas uzvarēt setu un rezultāts 5:5, un pēc noteikumiem mēs šaujam pa vienai bultai, kuram tuvāk centram, tas arī uzvar. (Neliela atkāpe – gan Turīnā, gan Nicā (Vecmeistaru spēlēs) es zaudēju šādas izšķircīņas ar trāpījumu septītniekā un biju cieši apņēmies līdz šādai situācijai nevienu cīņu nenovest!) Tiesnesis izsauc uz izšķiršāvienu. Šauju pirmais – ATKAL SEPTIŅI!!! Esmu ļoti neapmierināts! Vācietis trāpa seši un es tieku pusfinālā.”

Pusfinālā Lapsiņam pretī stājas zviedrs Roger Zettergren, tur ātra uzvara ar 6:0 (rezultāts sērijās 27, 27, 28 punkti no maksimāli iespējamiem 30).

Eiropas vecmeistaru medaļa

Finālā pretinieks ir poļu vecmeistars Antoni Pusz. Tiesneši dod komandu – “minūtes gatavība” un Lapsiņam lietus ietekmē izjūk uzpirkstenis (palīgierīce, kas aizsargā pirkstus no loka stiegras berzes). Bet lielā pieredze un ātrā reakcija ļauj atrisināt situāciju – ar plākstera palīdzību uzpirkstenis tiek sastiprināts un cīņai pietiek ar 9 šāvieniem – Lapsiņa sērijas ar 27, 27 un 28 punktiem poli sagrauj tieši tāpat kā zviedru! Uzvara ar 6:0 un Eiropas meistaru zelts ir rokā!

Sacensībās piedalījas arī Līga Ilona Deņisenoka, kura kvalifikācijā uzstādīja trešo labāko rezultātu, bet ceturdaļfinālā sīvā cīņā piekāpās norvēģietei Annai Stanieczek ar rezultātu 4:6 un rezultātā ierindojās 5.vietā.