Pasaules para čempionāts 2023

Uz Pasaules čempionātu para loka šaušanā Čehijas pilsētā Pilzenē devās trīs sportistu un divu treneru komanda – Ieva Melle, Gints Jonasts un Jānis Kants. Visi sportisti šāva rekursīvā loka OPEN grupā startējot gan individuāli, gan jaukto pāru komandā un pirmo reizi arī vīriešu komandā. 

Vairākus gadus atpakaļ tika apstiprinātas izmaiņas noteikumos, ka para lokšāvēju komandas sastāv no diviem sportistiem iepriekšējo trīs vietā, lai palielinātu konkurenci un iespējas startēt vairāk valstīm. 

Sacensības kā vienmēr sākās ar kvalifikāciju – 72 šāvieni no 70m attāluma pa 122cm diametra mērķi. Mellei 502 punkti un 23.vieta starp 23 dāmām. Kants sašāva 589 punktus, ieņemot 33.vietu, bet Jonasts ar 555 punktiem bija 49.vietā 66 sportistu vidū.

Komandām Melle/Kants ierindojās 18.vietā ar 1091 punktu, bet Jonasts/Kants 16.vietā ar 1144 punktiem.

Sacensībām turpinoties ar izslēgšanas cīņām individuāli un komandās vislabāk veicās mūsu vīru komandai – 1/12 izškiršāvienā uzvara pār Čehijas komandu. Bet tad veiksme mūsu komandu atstāja – cīņā pret kvalifikācijā 1.vietu ieguvušajiem ķīniešiem, pie vienāda rezultāta 4:4 mūsējiem salūza tēmeklis un cīņa izškiršāvienā beidzās ar zaudējumu un iegūtu 9.vietu kopvērtējumā. Jaukto pāru komandai zaudējums 1:5 pret korejiešiem un 17.vieta.

Individuāli veicās dažādi –  Gints Jonasts pirmajā kārtā ar 6:0 uzvar kanādieti Žanu-Fransisu Lavergnē, uzvaras ceļu Jonasts turpināja otrajā kārtā ar 6:4 uzvarot cīņu pret slovēni Dejanu Fabcicu. Trešajā kārtā pārāks izrādījās indonēzietis Setiavans Setiavans – zaudējums 0:6 un sacensības noslēgtas 17.vietā, bet tas deva iespēju vēl papildturnīrā pacīnīties par kvotu uz Parīzes paraolimpiādi. Tur diemžēl zaudējums pret mongoli ar 0:6.

Kantam un Mellei pirmās izslēgšanas kārtas bija bez pretinieka, bet abiem zaudējumi jau otrajā kārtā – Mellei pret ķīnieti Je Džīnjanu ar 0:6 un sacensības noslēgtas 17. vietā. Kantam startējot savās pirmajās starptautiskajās sacensībās sīvā cīņā pie vienāda rezultāta ar vienu izšķirošo šāvienu sešiniekā pret slovāka Dāvida Ivana devītnieku, zaudējums 5:6 un sacensības noslēgtas 33.vietā.

Pasaules čempionāts bija arī posms ceļā uz nākamā gada Parīzes paraolimpiskajām spēlēm.

Sacensību rezultāti individuāli

  • Gints Jonasts – dalītā 17. vieta 66 sportistu konkurencē.
  • Ieva Melle – dalītā 17. vieta 34 sportistu konkurencē.
  • Jānis Kants – dalītā 33. vieta 66 sportistu konkurencē.

Jaukto pāru komanda

  • Ieva Melle un Jānis Kants – dalītā 17. vieta 20 komandu konkurencē.

Vīriešu komanda

  • Gints Jonasts un Jānis Kants – dalītā 9. vieta 24 komandu konkurencē.

Pilni rezultāti

Liels paldies treneriem Gabriele Meneghel un Vladas Sigauskas!

Liels paldies sponsoriem un atbalstītājiem!