Kristapam Novadam 5.vieta Eiropā

Šogad sakrita, ka abi – Eiropas 3D un Eiropas apvidus čempionāts – tika organizēti vienā vietā Itālijas slēpošanas kūrortā Cesana Torinese, viens uzreiz pēc otra. Dažiem šie sanāca loka šaušanas svētki divu nedēļu garumā.

Marina Rjabkova

Marina Rjabkova Eiropas Apvidus čempionātā

Pirmajā nedēļā no 18.-23.septembrim notika Eiropas Apvidus loka šaušanas čempionāts. Šeit 3 loku kategorijās – Rekursīvais loks, Kompaktloks un Neaprīkotais loks (arī U21 vecuma grupā) – par 22 tituliem (individuāli, komandās un jaukto pāru komandās) sacentās vairāk nekā 200 loka šāvēji no 27 Eiropas valstīm. No Latvijas uz sacensībām devās divi sportisti ar Neaprīkotajiem lokiem – Marina Rjabkova un Nikolajs Siņņikovs.

Sacensības kā ierasts sākās ar divām kvalifikācijas dienām – pirmajā dienā no nemarķētām distancēm, otrajā no marķētām. Marina abas dienas izšāva 15.rezultātu. Nikolajam pirmajā dienā 17.rezultāts, otrajā 16.vieta, kas kopsumā deva 17.vietu kvalifikācijā. Jaukto pāru komanda ieguva 7.vietu, bet par medaļām cīņā iesaistījās tikai 4 labākās komandas. Tālāk sacensības noritēja pēc grupu (pools) sistēmas. Marina izslēgšanas cīņas sāka no otrās kārtas un stājās pretī 14.vietu ieguvušajai spānietei, bet diemžēl piekāpās ar rezultātu 62:67 punkti, sacensības noslēdzot tajā pašā 15.vietā. Nikolajam izslēgšanaās cīņās veicās labāk. Pirmajā kārtā cīņa pret poli aizritēja ļoti viegli un uzvara 75:49. Otrajā kārtā pretī stājās jau stiprāks pretinieks – 12.vietu kvalifikācija ieguvušais bulgārs, arī šeit uzvara ar 77:72. Trešajā kārtā cīņa pret vācieti Mihailu Meijeru (9.vieta), cīņa spraiga un līdzīga, bet diemžēl Nikolajam arī viens M (miss) un zaudējums 71:78. Kopvērtējumā Nikolajs ierindojās 11.vietā.

P.S. Latvijas pārstāvjiem šis bija pirmais starts šādas disciplīnas sacensībās.

Kristaps Novads Eiropas 3D čempionātā

Otrais cēliens – Eiropas 3D loka šaušanas čempionāts no 25.-30.septembrim. Arī šeit piedalās vairāk nekā 200 loka šāvēji bet no 22 valstīm. Cīņas notiek 4 loku klasēs pieaugušajiem – Kompaktloks, Neaprīkotais loks, Tradicionālais loks un Garais loks – individuāli, komandās un jaukto pāru komandās, tātad kopā 14 tituli.

Marina Rjabkova pavada uz lidmašīnu Nikolaju un sagaida Kristapu Novadu ar Garo loku, kurš sevi jau šāda tipa sacensībās ir labi parādījis – Kristaps ir Eiropas vicečempions 2021.gadā.

Atkal divas kvalifikācijas dienas – Marinai 15. un 12. rezultāts dod 14.vietu kvalifikācijā. Kristapam savukārt 4.vieta pirmajā dienā un otrā diena jāpavada saspringtākā gaisotnē līderu grupā. Tur izšautais sestais rezultāts dod 6.vietu arī kvalifikācijā kopumā un iespēju izslēgšanas cīņas sākt ceturtajā kārtā sagaidot uz cīņu vājākus pretiniekus.

Marina izlēgšanas cīņas atkal sāk no otrās kārtas pret norvēģieti (15.vieta), bet cīņa pagalam neveiksmīga – zaudējums 28:49, sacensības noslēgtas 15.vietā. Kristaps sagaida savu pretinieku 4.kārtā D grupā – zviedru Mikaelu Folerbiju. Cīņa rit ļoti līdzīgi – no 6 šāvieniem Kristapam tikai vienā mērķī izdodas izšaut lielāku rezultātu nekā zviedram un tas arī nes uzvaru 38:35. Tālāk cīņa pret A grupas uzvarētāju itāli Džuliano Faletti (cīņa notiek 4 grupās, no kurām tiek noteikti divi uzvarātāji ciņai pusfinālā, divas pirmās vietas kvalifikācijā uzreiz tiek pusfinālā un grupu cīņā nepiedalās). Citējot pašu Kristapu “Šaujot pa 5niekiem, šāda līmeņa sacensībās uzvarēt nav iespējams”, diemžēl Kristapam zaudējums 44:46 un jāsamierinās ar 5.vietu Eiropā, kas būsim godīgi, ir liels sasniegums mazai loka šaušanas valstiņai.

Apsveicam Kristapu ar 5.vietu Eiropā, Nikolaju ar 2 uzvarām izslēgšanas cīņās un 11.vietu un Marinu par izturību divās sacensībās pēc kārtas!

Nākošgad pasaules čempionu gads – Apvidus čempionāts Kanādā, bet 3D – “tepat” Slovēnijā.